Форумите на rgbleds.net и vapextech-bg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

napravisam.bg" title="napravisam.bg

Автор Тема: Осветители с мощни бели светодиоди - Power LEDs  (Прочетена 7288 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

powerled

• Global Moderator
  • Full Member
  • Публикации: 66

Светодиодите през тази година ще навлязат в осветлението, измествайки луминисцентните лампи, халогенните лампи и особено лампите с нажежаема жичка от редица приложения. Това се дължи на достигнатите показатели на светлинния добив от 55-65 lm/W (в масово производство),  80 lm/W (очакваме доставка в края на март) и дори 100  lm/W (очакваме мостри, с възможност за доставка).

Най-масовият осветител в промишлените и административни сгради и е луминисцентния осветител с мръсни лампи, пластмасов плафон пълен с мухи и дросели без кондензатор за косинус φ. Премерете светлинния добив на този “осветителен пенсионер” и ще видите, че не е повече от 20 lm/W.
Газоразрядните лампи – луминисцентни, металхалогенни и натриеви с високо налягане  се разглеждат самостоятелно, като светлинен добив без да се коментират загубите в баластите им (които са значителни) сякаш могат самостоятелно да си витаят във въздуха и да светят. Баластът е неделима част от газоразрядните лампи и когато не е електронен е носител на значителни загуби на електроенергия. Затова когато се коментира светлинен добив, трябва да е за завършен осветител, а не само за лампата му, като източник на светлина. И за да е напълно издържан изборът ни на енергоефективен осветител, трябва да вземем предвид как се държи той във времето.

Светлинния добив на луминисцентните лампи е 40-60 lm/W, а на лампите с нажежаема жичка 6-11 lm/W. Животът на лампите с нажежаема жичка е от 300 до 1000 часа, на луминисцентните лампи 6000-8000 часа, а на светодиодите е пропорционален на работната температура и е над 100 000 часа при температура 45-50 градуса.
Явно е дошло е времето да се появят първите осветителни тела с мощни светодиоди. Очаквайте светодиодни осветители MR-16 с мощност 5W, за напрежение 12Vac/dc със светлинен поток 250-300 лумена. Доставка на 20-22 март.
Активен

petrov

• Newbie
  • *
  • Публикации: 2
Re: Осветители с мощни бели светодиоди - Power LEDs
« Отговор #1 -: Юни 14, 2007, 01:12:05 pm »

интересуван се мощните осветители - бели светло диоди-
параметри , цени и други .
Ще сменям почти всички осветителни тела в общинските сгради на Община Разград.
координати :
7200 Разград
тел. 084 / 618 131 ; 618 333 - община Разград
GSM: 0896 816166
Иван Петров

Активен

Wishmaster-ruse

• Global Moderator
  • Full Member
  • Публикации: 54
    • http://www.wishmaster-ruse.hit.bg
« Отговор #2 -: Ноември 10, 2007, 03:17:05 pm »

Малко примери от мен. ;)

Lyuben_K

• Global Moderator
  • Jr. Member
  • Публикации: 32
    • LED Осветление
« Отговор #3 -: Ноември 20, 2007, 05:15:36 pm »

Wishmaster, къде си снимал това? Наистина е уникално решение. Осветителните тела не приличат на стандартни, а по-скоро на правени по поръчка. И снимките от "декорация със светодиоди" много ми харесват.  Жалко че никой друг не е писал по темата.
     Аз за сега експериментирам с преработване на стандартни осветителни тела в светодиодни, като целта ми е пестене на енергия и поносима цена на изделието. Поръчването на детайли за специални осветителни тела при пластмасаджии, железари и т.н. излиза скъпо и прави изделието непродаваемо.
     Най-добри резултати съм получавал при използването на по-голям брой, но по-маломощни светодиоди. От многото спецификации, които съм чел, излиза че при по-маломощните отношението лумен/ват е по-добро, ето и пример: http://www.hueyjann.com.tw/Data/HiPower/002.pdf - излиза че светлинният добив е 88lm/W, а при 100W-ият светодиод http://www.hueyjann.com.tw/Data/HiPower/017.pdf , той е само 65lm/W въпреки внушителната му яркост.
     Друг проблем при мощните светодиоди (над 5W) е тяхното охлаждане, което с увеличаване на мощността става все по трудно. Моля пишете, ако някой от вас знае къде се продават радиатори за светодиоди и има ли изобщо такива.
Активен

Wishmaster-ruse

• Global Moderator
  • Full Member
« Отговор #4 -: Ноември 28, 2007, 11:23:38 am »

Намерих това в нета.
Понеже си търсех крушка 230 волта светодиодна за моята стая да сравня цените с това което видях в Германия от където са и част от снимките.
За радиаторите виждам че масово се ползват за охлаждане на процесори дори с вентилаторите.
« Последна редакция: Ноември 28, 2007, 11:37:32 am от Wishmaster-ruse »
Активен

Lyuben_K

• Global Moderator
  • Jr. Member
    • LED Осветление
« Отговор #5 -: Декември 18, 2007, 01:37:40 pm »

Това добре изглежда. Като го гледам ще свети силно. Дали се продава някъде в България? До сега съм виждал светодиодни лампи само за декорация. В момента пробвам да правя сравнително силни светодиодни лампи. Това на снимката е вече готов вариант на лампа за окачен таван. Произвежда се от нашата фирма. Луничката е с мощност 1.5W и свети малко по-силно от 15W крушка за хладилник. Ако се сложат достатъчно на гъсто ще стават и за осветление на офис.  Сега си правя опити с по-мощни такива. Платката е с доста шантав дизайн, за да се охлаждат диодите.
   Правя и крушки с диоди, които се слагат на мястото на обикновена крушка, но само за вкъщи и за приятели. Използвам пластмасовата основа на изгорели енергоспестяващи крушки. Някой знае ли от къде могат да се купят или поръчат само пластмасовите чашки с цокъл, а не цяла крушка?
   И мерси за идеята. За моя модел мисля, че ще станат радиатори от видеокарта. Малките кръгли радиаторчета точно влизат.
« Последна редакция: Декември 20, 2007, 01:14:07 pm от Lyuben_K »
Активен

Wishmaster-ruse

• Global Moderator
  • Full Member
« Отговор #6 -: Декември 23, 2007, 02:30:53 pm »

Защо не пробваш с сепията(четирикраките светодиоди)или с К2 много по яркиса от 5мм диод. Е вярно е че са и с по големи размери и искат по голямо охлаждане например К2
но според мен ще има по голям ефект.

А за тези крушки за дома каква осветеност постигаш колкоса като размери и сигурно диодите са пръснати на посоки да светят????
Нещо подобно на това може би??
« Последна редакция: Декември 23, 2007, 02:35:14 pm от Wishmaster-ruse »
Активен

Lyuben_K

• Global Moderator
  • Jr. Member
    • LED Осветление
« Отговор #7 -: Декември 23, 2007, 09:19:31 pm »

Нещо като втората, само че без балона и страничните платки са ми по-големи, така че горната точно да затваря отвора. Не стават за влажни места като баня. може да се направи да свети като 60-100W зависи колко пари ти се дават за светодиоди. Намерил съм светодиоди подобни на тези от първата ти снимка. Много добре светят и не греят много. С 45 от тях можеш да изкараш светлина колкото 100W крушка. Ама са малко скъпички - 2.80лв за 1. Светлинният им добив е около 60lm/W
   Правя и плоски (без нищо да стърчи от чашката). Те са по-подходящи за лампи за бюро, нощни лампи, или такива за окачен таван. Нещо като това на снимката, но с чашка от енергоспестяваща крушка. В момента за бюрото си ползвам такава с 21 четирикраки диода с ъгъл 90 градуса. Добре свети, но ще си правя по-силна. Преди си бях направил лампа с диоди дето излъчват на 15 градуса. Петното беше ярко, но настрани почни не светеше и не ми хареса много. Мисля си, че най-добре ще стане ако диодите са с ъгъл на светене 45-60 градуса. Трябва да се пробва. Ще ги снимам и моите. Фотоапарата ми не работи и все чакам някой колега да донесе.
   Като намеря време ще ходя до RGBLeds да разгледам какви светодиоди предлагат.
« Последна редакция: Декември 23, 2007, 09:28:33 pm от Lyuben_K »
Активен

Wishmaster-ruse

• Global Moderator
  • Full Member
« Отговор #8 -: Февруари 06, 2008, 01:15:31 pm »

Аз си правех опити с този Светодиод 3W звезда и останах много впечатлен от яркоста му.

Wishmaster-ruse

• Global Moderator
  • Full Member
« Отговор #9 -: Февруари 06, 2008, 01:22:15 pm »

Ами не се събраха в един пост.
Ще ме извинявате.
В този случай радиатора се оказа излишен според мен или просто не можах да усетя разликата.
« Последна редакция: Февруари 06, 2008, 01:28:05 pm от Wishmaster-ruse »
Активен

Wishmaster-ruse

• Global Moderator
  • Full Member
« Отговор #10 -: Февруари 07, 2008, 03:25:26 pm »

А ето и нещо наистина впечатляващо, но за съжаление много скъпо за един Българин.
Osram Ostar LE UW E3B, 1120lm цена:59,90 EUR

Lyuben_K

• Global Moderator
  • Jr. Member
    • LED Осветление
« Отговор #11 -: Февруари 12, 2008, 01:54:03 pm »

Супер е това. Колко вата е? Напоследък пробвам доста варианти за крушки хем да са евтини хем силни... доста взаимно изключващи се качества. Последната ми (доста шантава) идея е да си направя работната лампа да не се захранва от ел. мрежата, а със слънчева батерия да се зарежда акумулатор през деня, а вечер някакъв такъв светодиод (е, не чак толкова скъп), поставен в лампата да се захранва от акумулатора. Като го гледам вероятно е с последователно свързани чипове и му трябва по-високо напрежение - напр 10V. Предпочитам светодиодите да са за 10V, за да не ми трябва защита от преразреждане на акумулатора. Ако е успешен опита, може в бъдеще да свържа повече лампи по този начин.
Активен

Wishmaster-ruse

• Global Moderator
  • Full Member
« Отговор #12 -: Февруари 13, 2008, 11:16:03 pm »

Моя дето съм го показал е 3W а на Osram е много скъп за мен и е 130° ъгал на светене, захранване typ. 20.8V (max.24.5V), мощност 17W
can carry a maximum current of up to 700mA at 24.5V (17watts)
enormous brightness
65lm/W at 350mA
standard star size
durable

Един колега от бившата ми Фабрика ;D си беше купил соларна лампа от TESCO но ще те излъжа Унгария май беше за около 17 евро на промоция.
През деня се зарежда от соларен панел а през ноща свети от акумолатора беше правено за градински цели във формата на камък, със фото реле за да се включва и изключва сама.Думите му бяха - Много съм доволен от нея не ми гори ток, метнал съм я в градината нито си играя да я светвам нито да я изгасям - та си търсеше още но този път бяха на двойна цена.
Така че давай идеята ти не е лоша.
След две седмици ще кажеш какво си направил тогава се връщам от път надявам се де ;D

Lyuben_K

• Global Moderator
  • Jr. Member
    • LED Осветление
« Отговор #13 -: Май 27, 2008, 05:49:07 pm »

Повече от месец никой нищо не е писал  :-[ Освен аз да се похваля каква работна лампа си направих с 16бр. бели, дифузни светодиоди 5мм от RGBLeds. Правих го за 15-тина минути, не му гледайте изпълнението  ;)
Това беше фенерче с 6 светодиода и крушка. Светодиодите му светеха съвсем слабо със синкаво-лилава светлина, а крушката светеше прилично, но дърпаше много ток. Вижте го сега! И си го направих с адаптерче, че не ми се занимава с батерии.
На мен ми върши повече работа от настолна работна лампа, особено при запояване в кухината на някакъв детайл. Светлината винаги е насочена където трябва  ;D

Активен

Wishmaster-ruse

• Global Moderator
  • Full Member
« Отговор #14 -: Май 29, 2008, 05:24:24 pm »

Правил си си подложката на мишката да свети???
Да добра работа си направил.
На бащата му бях подарил такова с 16 бели и 2 чарвени диода бих казал добре свети.