Форумите на rgbleds.net и vapextech-bg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

kolibka.com" title="kolibka.com

Автор Тема: Крушки със светодиоди  (Прочетена 8001 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Lyuben_K

• Global Moderator
  • Jr. Member
  • Публикации: 32
    • LED Осветление
Крушки със светодиоди
« -: Януари 08, 2008, 09:28:54 pm »

Тъй като на пазара в България все още няма светодиодни крушки, които да светят достатъчно силно така че да могат да се използват за основно осветление, от известно време на сам работя по въпроса. Ето го и резултата.
    Първата и най-голяма крушка е с 338 светодиода. Ако светодиодите са широкоъгълни, свети на всички посоки съвсем равномерно и доста ярко. Захранването влиза в кухината между платките със светодиоди. В готов вид не е така отворена. Светодиодите се охлаждат от околния въздух и почти няма разлика между тяхната и околната температура. Не е задължително да е толкова голяма. Просто обичам големи крушки.
    Втория модел е за лампа за бюро, нощна лампа. Тя е нещо като заместител на крушките с рефлектор. В зависимост от типа на светодиодите може да се получи различно широко и различно ярко светло петно. Последната снимка не знам защо излезе толкова тъмна. Снимах през деня и със светкавица.
    За чашки с цокъл съм използвал изгорели енергоспестяващи крушки.
« Последна редакция: Януари 08, 2008, 11:10:56 pm от Lyuben_K »
Активен

Wishmaster-ruse

• Global Moderator
  • Full Member
  • Публикации: 54
    • http://www.wishmaster-ruse.hit.bg
Re: Крушки със светодиоди
« Отговор #1 -: Януари 10, 2008, 05:51:29 pm »

Това изглежда много добре.
Ще споделиш ли с нас или е фирменна тайна как си направил захранването на колко волта работят в случая диодите.Пример 1
А да и евентуално да обявиш цена на продукта и начин за закупуването му от хора от други градове примерно. ;)

Lyuben_K

• Global Moderator
  • Jr. Member
    • LED Осветление
« Отговор #2 -: Януари 10, 2008, 06:34:01 pm »

Това от вчера го продавам. Ако искаш разгледай www.ledosvetlenie.dir.bg  За сега тия крушки не са на склад, а се правят при поръчка. Можеш да кажеш колко силна я искаш и да получиш отговор колко ще струва и колко ток ще харчи. Ако те устройва, правя крушката и ти я давам. Е, за големи поръчки помага и производственото звено на фирмата. Това за другите градове още не съм го проучил как става, но най-вероятно ще е със speedy и наложен платеж при доставката.
   Тази от пример 1 не съм я сложил, защото предполагам, че за сега никой няма да се интересува от толкова скъпа лампа (около 150лв само за диодите). Ще сложа един по-малък модел.
   Светодиодите работят на около 172V прав ток - вариант1 и 70V - малката, филтриран с доста голям кондензатор. По тази причина изгасват плавно (над 10 сек). Системата ми за затваряне на веригата с ценер диоди работи най-добре при по-високи напрежения. Ако някои светодиод  изгори, това не се отразява на останалите.
   Захранването за сега е кондензаторно, но не е като китайските дето мятат искри докато ги включваш в контакта. Търся подходящ чип за импулсно захранване, който да го има в България
Активен

Lyuben_K

• Global Moderator
  • Jr. Member
    • LED Осветление
« Отговор #3 -: Януари 11, 2008, 07:45:30 pm »

Снимах и голямата крушка как свети. Докарва светлина почти колкото 100W обикновена крушка. Сега проектирам модел за масово производство. По-малък от това, че да е по-достъпно, а голямото да е за някакви промишлени осветителни тела.
    С новите светодиоди от RGBLeds ще е доста по-малка и по-икономична. Със снимания модел няма никакви проблеми с охлаждането. Свети силно на всички посоки, включително и на зад. Работя и по автомобилни крушки с този тип светодиоди. С трите си чипа, светят по-силно от всички такси-лампички, които се използват сега. Сега през деня е по-лесно да видиш има ли хора в колата, отколкото цвета на лампата.
    Някой знае ли за магазини, които биха продавали светодиодни лампи? Някаква връзка с тях? Издаваме данъчни фактури, не е продажба на черно. За тях с отстъпка, до колкото е възможно. Възможно е да си поръчат лампи техен модел - колко силно да свети, какъв дизайн и такива неща.
    www.ledosvetlenie.dir.bg
« Последна редакция: Януари 15, 2008, 08:46:02 pm от Lyuben_K »
Активен

Wishmaster-ruse

• Global Moderator
  • Full Member
« Отговор #4 -: Януари 18, 2008, 03:25:12 pm »

Това съм го правил преди време за Тролея дето карах.
Работи на 24 - 28 волта.
Дясната е стандартната със нажежайма жичка.
« Последна редакция: Януари 21, 2008, 11:22:23 am от Wishmaster-ruse »
Активен

Lyuben_K

• Global Moderator
  • Jr. Member
    • LED Осветление
« Отговор #5 -: Януари 20, 2008, 09:52:38 pm »

Браво, много добре изглеждат. Пробвал ли си да ги слагаш във фаровете, или само за странични габарити? Във фара става доста топло и не се ли повреждат от това? Това http://www.philipslumileds.com/products/line.cfm?lineId=19 май е най-издръжливият на температура светодиод и температурата на кристала му може да е до 150 градуса. Може да си намерил някакви по-устойчиви на топлина светодиоди.
     Преди бяха популярни такива крушки дето си ги слагаха във фаровете. Последните месеци не съм виждал кола с светодиодни крушки. Може да са им се повредили и да не искат повече такива. Крушките се продават по 9лв комлект от 2. Моите ще ги продавам по единично и в листовките им ще има предупреждение да не се слагат във фаровете. Тези квадратните светодиоди издържат до 90-100 градуса на кристала. Този корпус не е от най-подходходящите за целта, но светодиода е много добър. Ще го правя с малка платка между между цокъла и светодиода (нещо като SMD), а стабилизатора ще е вътре в цокъла. Само платките си чакам. Платкаджиите сигурно още ме псуват ;)
Активен

Wishmaster-ruse

• Global Moderator
  • Full Member
« Отговор #6 -: Януари 23, 2008, 01:21:55 am »

Ето за какво използвах крушките. Те са в най малкия цокъл не са за арматурното табло ако ги бъркате с тях.
И второто им приложение: Същите са на асансьорните копчета лампичките. ;D във момента за това ги ползвам. Слагам в моя вход кадето няма по етажите.
« Последна редакция: Февруари 28, 2012, 10:36:42 am от Osiris »
Активен

Lyuben_K

• Global Moderator
  • Jr. Member
    • LED Осветление
« Отговор #7 -: Август 25, 2008, 11:29:34 am »

Малко крушки от мойто производство. Ако са с малко по-широкоъгълни светодиоди, стават и за нощни лампи. При първа възможност ще снимам и лампа с матови 5мм светодиодчета. Много приятно светят  :)
Активен

Wishmaster-ruse

• Global Moderator
  • Full Member
« Отговор #8 -: Ноември 30, 2008, 01:48:43 pm »

Аз правих тези крушки и ги ползвах за габарити на тролея дето карам.
« Последна редакция: Ноември 30, 2008, 01:51:29 pm от Wishmaster-ruse »
Активен

Lyuben_K

• Global Moderator
  • Jr. Member
    • LED Осветление
« Отговор #9 -: Декември 03, 2008, 03:44:03 pm »

Браво! Продължавай в същия дух  ;) И аз използвам универсални платки като си правя крушки за вкъщи или се е паднал цокъл с нестандартна форма  ;D Няма ли да си правиш и такива за 220V? Чакаме да покажеш домашни крушки  ;D
Още един модел LED крушка - 2,5W и свети горе-долу като 40W крушка с нажежаема жичка  ;D
Активен

Wishmaster-ruse

• Global Moderator
  • Full Member
« Отговор #10 -: Януари 03, 2009, 12:21:39 am »

Ето как си правя сулфидни крушки.Според мястото с което разполагам от това зависи и броя на диодите. Замислил съм да направя и две крушки със светодиодите К2 когато ги направя ще ги щракна да ги видите. :P

Osiris

• Osiris
  • Administrator
  • Jr. Member
  • Публикации: 24
    • RGB Leds
« Отговор #11 -: Януари 03, 2009, 11:59:20 pm »

Ето как си правя сулфидни крушки.Според мястото с което разполагам от това зависи и броя на диодите. Замислил съм да направя и две крушки със светодиодите К2 когато ги направя ще ги щракна да ги видите. :P

Ок  чакаме снимки  ;)

powerled

• Global Moderator
  • Full Member
  • Публикации: 66
« Отговор #12 -: Март 19, 2009, 06:16:23 pm »

Има бели светодиоди 15 000mcd на ъгъл 15 градуса с неутрално бял цвят (т.е. бели с жълтеникав отенък)
При покупка на 100 броя цената е 15 стотинки на брой.
Подходящи са за конструиране на евтини диодни лампи с цокли от стари енергоспестяващи лампи.
Активен

Wishmaster-ruse

• Global Moderator
  • Full Member
« Отговор #13 -: Септември 12, 2009, 11:25:43 am »

Привет на всички сега ще Ви покажа как си правя габаритните лампички които са стандартен размер за Автомобили, Автобуси както и Камиони.
Използвал съм парче от универсална платка 3 броя светодиоди 3мм. в този случай бели и резистор 1 кило ом
Светодиодите са свързани последователно а съпротивлението е изчислено за 28 волта.
За лек автомобил ако при работещ двигател имате 16 волта Ви трябва резистор от 350 Om.
« Последна редакция: Септември 12, 2009, 11:29:28 am от Wishmaster-ruse »
Активен

gevrek

• Newbie
  • *
  • Публикации: 4
  • WWW.LEDX.BG
    • WWW.LEDX.BG
« Отговор #14 -: Октомври 26, 2009, 02:17:02 pm »

Колеги ние от Ледекс ООД отдавна имаме решение на проблема с Е27 крушките за основно осветление при това цените ни са доста конкурентни дори и за Китайския пазар ;)
За повече информация WWW.LEDX.BG в момента набираме дистрибутори в цялата страна такаче ако има заинтерисовани може да пишете на фирмения мейл info@ledx.bg благодаря ви предварително.
Активен